Ce este și cum se obține un certificat ISO 22000?
Din ce în ce mai multe organizații înțeleg importanța obținerii certificatelor ISO, care le ajută să-și optimizeze procesele și resursele interne pentru asigurarea calității serviciilor oferite și pentru bună funcționare în general. Printre aceste standarde se numără și certificarea ISO 22000 pentru securitatea alimentară.
Prima versiune a acestui tip de certificat ISO a fost publicată în 2005, iar cea de-a doua – și cea în vigoare în acest moment – datează din 2018. Așadar, de multe ori vom întâlni specificat acest certificat sub forma ISO 22000:2018.
Ce reprezintă conceptul de siguranță/securitate alimentară?
Prin siguranța/securitatea alimentară toate persoanele au acces permanent la un volum suficient de alimente (fără a fi întrerupt de conflicte, condițiile climatice sau crizele economice), considerate sigure, nutritive și de calitate, necesare pentru o viață sănătoasă și activă. Aceasta implică mai multe componente cheie:
Siguranța alimentară este crucială pentru sănătatea și bunăstarea indivizilor și a societăților în ansamblu. Fără o securitate alimentară, oamenii pot suferi de malnutriție, subnutriție și alte probleme grave de sănătate, inclusiv creșterea vulnerabilității la boli. De asemenea, aceasta are un impact amplu asupra dezvoltării economice, a educației și a echității sociale.
O componentă importantă a siguranței alimentare o reprezintă sustenabilitatea — adică nevoile prezente sunt satisfăcute fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.
Ce înseamnă un certificat ISO 22000?
Dacă aveți o companie ce operează în sectorul alimentar, obținerea unei certificări ISO 22000 ar trebui să fie pe lista de priorități. ISO 22000 – “Sisteme de management al siguranței alimentelor” este standardul internațional conceput pentru industria alimentară. Certificarea oferă oricărei companii din industria alimentară cadrul prin care să implementeze un sistem de management al siguranței alimentare (SMSA) care să funcționeze în mod eficient.
Standardul pentru siguranța alimentară se aseamănă cu standardul ISO 9001 pentru managementul calității. În acest sens, dacă organizația dvs. este deja certificată ISO 9001, procesul de certificare ISO 22000 va fi mult mai simplu, datorită compatibilității dintre aceste două standarde internaționale.
În certificarea ISO 22000 sunt reunite elemente esențiale, precum managementul de sistem, comunicarea interactivă, principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) și programele preliminare. Standardul este conceput pentru a garanta siguranța alimentelor pe tot parcursul producției, începând cu primele etape și până în punctul final de consum. Certificarea ISO 22000 nu presupune cerințe specifice pentru programele preliminare, așa cum presupun alte sisteme din cadrul siguranței alimentare. Chiar și așa, ar fi ideal că organizația să aplice programele potrivite pentru ca sistemul să fie mai flexibil și pentru ca certificarea să fie accesibilă oricărei companii din industria alimentară.
În vederea identificării și eliminării parțiale sau totale a hazardelor în siguranța alimentelor, una dintre regulile de bază este existența unei bune comunicări de-a lungul întregului lanț alimentar. În fiecare etapă a producției pot avea loc incidente, care pot compromite produsul final, așa că este bine ca tot procesul să fie monitorizat cu atenție. Companiile responsabile cu fiecare etapă a producției trebuie să păstreze o strânsă legătură, pentru a evita sau minimiza producerea acestor incidente. Pe lângă acest lucru, comunicarea pe care o companie o are cu clienții sau furnizorii este și ea esențială în identificarea hazardelor și luarea măsurilor de corecție. Scopul este ca produsul final să fie sigur și conform standardului de calitate internațional.
Un certificat ISO 22000 poate fi integrat într-o companie în mod independent de alte sisteme de management. Poate fi chiar integrat cerințelor unor sisteme preexistente. ISO 22000 aduce la un loc principiile HACCP, dar și pașii dezvoltați de către Comisia Codex Alimentarius. Cheia unui SMSA ce funcționează în mod optim este analiza hazardului, care permite luarea unor acțiuni de control în scopul asigurării siguranței alimentare.
În momentul în care se realizează analiza de hazard, organizația alege strategia ce urmează să fie utilizată pentru a controla hazardul. Această strategie va include programele preliminare și planul HACCP.
Avantajul unui certificat ISO 22000 este acela că poate fi implementat în cadrul tuturor organizațiilor din industria alimentară, fiind primul standard care permite acest lucru. Poate fi folosit de către producători, companii de prelucrare, firme de transport, firme de depozitare, furnizori de servicii, comercianți, fabricanți de echipamente și utilaje necesare în prelucrarea alimentelor ș.a.m.d.
Prin ce se definește siguranța alimentară?
În primul rând prin faptul că alimentele consumate de populație nu prezintă riscuri pentru sănătate și sunt produse, manipulate, depozitate și distribuite astfel încât să-și păstreze calitatea și să fie prevenită contaminarea sau alterarea.
Printre aspectele principale ale siguranței alimentare merită menționate:
- Inocuitatea alimentelor – acestea nu trebuie să conțină agenți patogeni, toxine sau contaminanți chimici la niveluri care ar putea fi dăunătoare sănătății consumatorilor;
- Practicile de igienă – menținerea igienei pe întregul lanț alimentar (de la producție până la consum) este crucială pentru prevenirea contaminării alimentelor. Practicile de igienă fac referire la curățarea și dezinfectarea echipamentelor, a suprafețelor de lucru și a mâinilor, dar și controlul sanitar al angajaților din industrie;
- Procesarea, păstrarea și manipularea corectă – alimentele trebuie procesate, păstrate, manipulate și transportate în condiții care previn alterarea și creșterea microorganismelor sau formarea de toxine;
Informarea corectă a consumatorilor – în acest caz, produsele trebuie să conțină informații complete despre ingrediente, termen de valabilitate, alergeni și instrucțiuni de utilizare; - Legislație și reglementări – stabilesc limitele maxime pentru contaminanți, cerințe pentru etichetare și protocoale de siguranță;
- Managementul riscurilor – identificarea și gestionarea proactivă a riscurilor potențiale, precum și capacitatea de a urmări eficient originea unui produs alimentar în cazul unor probleme de siguranță, sunt elemente cheie.
Beneficiile aduse de certificarea ISO 22000
Standardul ISO 22000 poate aduce foarte multe beneficii oricărei organizații ce activează în industria alimentară, fie că este vorba despre producători sau furnizori de servicii, echipaje sau alte materiale necesare în prelucrarea alimentelor.
Pentru companiile care își desfășoară activitatea în această industrie, standardul ISO 22000 le va asista la îmbunătățirea serviciilor oferite, creșterea încrederii din partea clienților, investitorilor sau a partenerilor. Mai jos vă oferim o listă cu câteva dintre beneficiile pe care le poate aduce această certificare ISO:
- îmbunătățirea continuă a proceselor de producție;
- scoaterea pe piață a unor produse sigure și de calitate, indiferent dacă acestea sunt produse finite sau intermediare în lanțul producției de alimente;
- o bună comunicarea cu clienții sau alte părți interesate de serviciile organizației;
- evaluarea cerințelor venite din partea clienților și respectarea acestora;
- conformarea cu propriile politici de siguranță alimentară din cadrul organizației;
- respectarea reglementărilor impuse de autoritățile care se ocupă cu segmentul siguranței alimentelor;
- o eficiență mărită în timpul de producție, precum și în costurile necesare pentru producție;
- o încredere sporită din partea clienților, furnizorilor, investitorilor sau partenerilor;
- mărirea oportunităților pentru afaceri noi;
- o transparență mărită cu privire la procesul de producție al companiei sau al prestării de servicii.
Cum se poate obține certificarea ISO 22000:2018?
Acum că am învățat despre ce înseamnă standardul ISO 22000 și ce beneficii poate aduce în cadrul unei organizații, cu siguranță vă interesează să știți și care sunt pașii ce trebuie urmați în vederea obținerii certificării.
Un prim pas și cel mai important este redactarea unui SMSA. Cu alte cuvinte, compania necesită un sistem documentat care urmează să fie integrat în toate departamentele sale. Iată ce include sistemul:
- programe preexistente pentru garantarea unui mediu de lucru curat și salubru;
- un HACCP dezvoltat în vederea identificării, prevenirii și eliminării hazardelor care pot compromite siguranța alimentelor;
- proceduri vizate și documentate pentru SMSA prin care va fi gestionată siguranța alimentelor în cadrul companiei. Aceste proceduri pornesc de la gestiune și planuri de afaceri, până la operațiunile zilnice din cadrul unei organizații, care pot duce la compromiterea siguranței alimentelor.
În certificarea ISO pentru siguranța alimentelor se regăsesc cerințe specifice care trebuie acoperite de SMSA-ul dezvoltat. Astfel, standardul are nevoie de anumite procese ale SMSA, ce includ:
- punctarea obiectivelor care vor veni în asistența companiei pentru ca aceasta să se poată alinia noilor politici;
- dezvoltarea de către management a unei politici generale pentru siguranța alimentară a companiei;
- planificarea și punerea la punct a unui SMSA, precum și documentarea acestuia;
- păstrarea documentației, în vederea monitorizării eficienței SMSA;
- crearea unui grup de persoane calificate care să monitorizeze siguranța alimentelor;
- punerea la punct a unui plan pentru situații de urgență;
- stabilirea procedurilor de comunicare, pentru ca toate contactele importante din afara companiei (regulatori, clienți, furnizori etc.) să aibă o comunicare optimă. Aceste proceduri sunt importante inclusiv pentru o bună comunicare internă;
- programarea unor ședințe în scopul revizuirii managementului pentru a evalua în mod eficient SMSA;
- includerea programelor preexistente;
- conformarea la principiile HACCP;
- punerea la dispoziție a resurselor potrivite pentru o funcționare eficientă a SMSA. Acest lucru include o infrastructură suficientă, un personal calificat și instruit și un mediu de lucru potrivit pentru garantarea siguranței alimentelor;
- crearea unui sistem de urmărire în vederea identificării unui produs;
- existența unei proceduri documentate referitoare la manevrarea unui produs scos din procesul de producție;
- existența unui sistem de acțiuni de corecție și control pentru produsele care nu corespund normelor de calitate;
- verificarea aparatelor de măsurare și monitorizare;
- punerea la punct a unui program de audituri interne, în scopul de a verifica în mod constant implementarea corespunzătoare a SMSA;
- o îmbunătățire și înnoire constantă a SMSA.
Tipuri de produse pentru care este necesar standardul ISO 22000 privind securitatea alimentară
Când aducem în prim-plan ceea ce înseamnă un standard ISO 22000 trebuie să scoatem în evidență că orice tip de produs creat în sectorul alimentar, indiferent de dimensiunea sau tipul companiei devine relevant cu această certificare, ce se aplică de-a lungul întregului lanț alimentar.
Iată câteva exemple de tipuri de produse și sectoare de activitate unde certificarea ISO 22000 este frecvent aplicată:
- Producători și procesatori de alimente – aici apare o gamă largă de produse – carnea, produsele lactate, băuturile, produsele de panificație, conservele, dulciurile, uleiurile alimentare, condimentele etc.;
- Producția de băuturi – sucuri naturale, băuturi răcoritoare, alcoolice, apă îmbuteliată și alte băuturi;
- Producția de ingrediente – furnizorii de aditivi alimentari, conservanți, arome, coloranți alimentari, etc.;
- Fermieri și cultivatori – care produc fructe, legume, cereale, nuci, semințe, etc.;
- Hrană pentru animale – inclusiv cea pentru animale de fermă și de companie;
- Servicii de catering și restaurante;
- Distribuție și depozitare – companii implicate în depozitarea, transportul alimentelor distribuitori de alimente;
- Ambalarea alimentelor – producătorii de ambalaje destinate industriei alimentare, care interacționează cu produsele și le influențează siguranța;
- Retail – supermarketuri și alte magazine care vând produsele direct consumatorilor.