Ce este un certificat ISO 14001 și cum poate fi obținut?
Pentru o firmă care dorește să-și îmbunătățească serviciile și eficiența la care operează, certificările ISO sunt un pas important în dezvoltare. Există multe standarde de calitate care aduc beneficii unei companii, iar unul dintre acestea este un certificat ISO 14001 pentru sistemul de management de mediu (SMM).
Ce reprezintă un certificarea ISO 14001?
Dacă vă gândiți să obțineți certificarea ISO 14001, trebuie să știți în primul rând ce este și ce beneficii vă aduce pentru firma dvs. ISO 14001 este standardul internațional pentru un sistem de management de mediu (SMM) eficient. Cu alte cuvinte, acest standard este o dovadă a faptului că o organizație este responsabilă și ia măsuri pentru a minimiza impactul asupra mediului, rezultat în urma activității sale.
Certificarea ISO 14001 aparține familiei de standarde ale managementului de mediu 14000 și este un standard voluntar. Poate fi integrat cu succes alături de alte standarde de sisteme de management – cel mai comun fiind ISO 9001 – și este potrivit pentru orice organizație, indiferent de mărime, domeniu sau sectorul de industrie în care activează.
ISO 14001 poate fi folosit indiferent dacă organizația dvs. este axată pe producție sau pe servicii. Compatibilitatea sa cu ISO 9001 îl face foarte ușor de integrat în procesele companiei și poate avea un impact favorabil nu doar asupra bunei funcționari a firmei, ci și asupra imaginii pe care o are aceasta.
Certificarea ISO 14001 atestă faptul că o companie este responsabilă și dorește să pună bazele și să îmbunătățească în mod constant un SMM compatibil cu politica sa de mediu și dorește să minimizeze impactul negativ existent sau potențial asupra mediului.
Cea de-a treia versiune a acestei certificări a fost publicată pe 23 septembrie 2015, de aici și denumirea sa: ISO 14001:2015.
Activitatea companiilor și impactul asupra mediului
Impactul activității companiilor asupra mediului este un subiect de importanță uriașă, având în vedere preocupările globale legate de schimbările climatice, poluarea, pierderea biodiversității și degradarea resurselor naturale. Prin activitățile rutiniere, companiile influențează mediul în atât negativ, cât și pozitiv.
Impactul negativ face referire la:
- Emisiile de gaze cu efect de seră – procesele de producție, transportul și folosirea energiei fosile, contribuie la încălzirea globală și schimbările climatice;
- Poluarea – companiile pot polua aerul, apa și solul prin emisiile de substanțe chimice nocive, deșeuri industriale și poluanți;
- Exploatarea excesivă a resurselor – folosirea fără măsură a apei, mineralelor, lemnului și a combustibililor fosili duce la epuizarea resurselor și chiar poluarea surselor existente;
- Distrugerea habitatelor – dezvoltarea industrială și urbanizarea accelerată conduc la distrugerea habitatelor naturale, cu efecte uriașe asupra biodiversității și a ecosistemelor.
Cum ar trebui măsurat și gestionat impactul asupra mediului înconjurător?
În primul rând, prin rapoarte de sustenabilitate. Companiile se pot folosi de acestea pentru a comunica publicului și partenerilor de business progresele și obiectivele pe care le au în ceea ce privește impactul activității pe care o desfășoară asupra asupra mediului.
Dacă ne întrebăm despre eficiența și ISO 14001 ce înseamnă trebuie menționat că acest standard, sub denumirea de ”Managementul Mediului” ajută companiile să gestioneze și să-și îmbunătățească continuu impactul ecologic.
Cum funcționează standardul ISO 14001?
Un certificat ISO 14001 este recomandat atât pentru organizațiile ce se ocupă cu producție, cât și pentru cele care oferă servicii. Singura cerință a standardului este ca firma să adopte procesele, procedurile și activitățile sistemului.
ISO 14001 merge pe două concepte – o continuă îmbunătățire și flexibilitate. Utilizat la cel mai înalt nivel, standardul cuprinde următoarele subiecte pentru SMM:
- contextul organizației;
- conducere;
- planificare;
- suport;
- procese;
- evaluarea performanței;
- optimizare.
Pentru o mai bună înțelegere, standardul ISO 14001 este format din următoarele elemente:
- politica de mediu;
- planificarea acțiunilor;
- integrarea și operarea acțiunilor;
- monitorizarea și verificarea planului integrat și adoptarea acțiunilor de corectare;
- revizuirea managementului.
Un certificat ISO 14001 cuprinde multe standarde specifice care se referă la diverse probleme legate de mediu. Standardul are ca scop crearea unui cadru ce permite companiei să abordeze politica sa de mediu și să implementeze planurile și acțiunile necesare. Certificarea urmărește și ca firmele să identifice integral impactul pe care îl au asupra mediului, în vederea adoptării unor acțiuni prin care să își optimizeze procesele și să minimizeze impactul negativ.
Beneficiile pe care le aduce ISO 14001
Obținerea certificării pentru SMM poate avea un impact pozitiv asupra bunei funcționări a unei companii, cât și asupra imaginii sale.
Un prim motiv pentru care o companie ar trebui să ia în considerare obținerea acestei certificări ISO este unul etic, întrucât fiecare dintre noi este responsabil pentru protecția mediului în care trăim. Standardul de mediu ajută organizațiile, indiferent de mărime sau domeniu de activitate, să-și optimizeze procesele interne, dar și costurile și resursele de producție pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului.
ISO 14001 ajută companiile să-și organizeze activitatea și să-și sporească eficiența și calitatea produselor sau serviciilor oferite. În plus, este o etichetă de încredere pentru clienți, parteneri, asociați sau investitori și poate deschide noi oportunități de dezvoltare.
La capitolul beneficiile pe care le aduce ISO 14001 nu putem omite faptul că acest tip certificare de management al mediului va crea un impact pozitiv uriaș în rândul copiilor și, mai ales, al comunităților prin:
- Inovații în ceea ce privește sustenabilitate – Multe dintre companiile actuale au investit sume considerabile în tehnologii și practici ecologice, pentru a-și minimiza impactul asupra mediului înconjurător – energia regenerabilă, folosirea eficientă a resurselor și reducerea deșeurilor;
- Dezvoltarea conceptului de economie circulară – conform principiilor economiei circulare, resursele sunt reciclate și reutilizate, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului și susține sustenabilitatea;
- Campanii de CSR – prin astfel de programe, companiile pot contribui la protecția mediului, susținerea comunităților locale și la promovarea unor practici de afaceri responsabile;
- Educație și conștientizare – multe dintre companii joacă un rol activ în educarea consumatorilor și a angajaților despre importanța protecției mediului și sustenabilitate.
Vă oferim și o listă cu câteva dintre beneficiile pe care le poate aduce o certificare ISO 14001:
- optimizarea folosirii eficiente a resurselor;
- minimizarea costurilor de producție;
- minimizarea risipei;
- obținerea unui avantaj competitiv în industrie;
- creșterea oportunităților de afaceri;
- îmbunătățirea impactului negativ asupra mediului și controlul acestuia;
- gestionarea responsabilă a obligațiilor față de mediu;
- reducerea costurilor de energie, materiale, resurse și distribuție;
- minimizarea costurilor pentru gestionarea reziduurilor;
- îndeplinirea obligațiilor legale;
- creșterea încrederii clienților, investitorilor și partenerilor;
- accesul la licitații care impun existența certificării ISO 14001;
- o relație mai bună cu companiile de asigurare;
- competitivitate mărită pe piață internațională.
Corelația dintre certificarea ISO 14001 și reducerea risipei
Certificarea ISO 14001, care se concentrează pe Sistemele de Management al Mediului (Environmental Management Systems – ”EMS”), are o strânsă legătură cu reducerea risipei din cadrul organizațiilor. Practic, aceasta este concepută pentru a le ajuta să își îmbunătățească performanța prin gestionarea mai eficientă a resurselor pe care le folosesc și a impactului asupra mediului asociat activității pe care o întreprind.
Corelația ISO 14001 cu reducerea risipei are la bază:
- Evaluarea impactului asupra mediului – ISO 14001 solicită ca organizațiile să-și evalueze modul în care activitățile, produsele sau serviciile afectează mediul și generează deșeuri;
- Obiective de reducere a risipei – parte a planificării EMS, ISO 14001 implică stabilirea de obiectivele specifice privind reducerea impactului, inclusiv a risipei – reduceri ale cantității de deșeuri generate, creșterea ratelor de reciclare sau utilizarea mai eficientă a resurselor;
- Monitorizarea – certificarea ISO 14001 implică monitorizarea, măsurarea și documentarea performanței de mediu, astfel încât organizațiile să vadă în ce măsură eforturile lor de reducere a risipei au succes;
- Îmbunătățirea continuă – după ce obiectivele inițiale de reducere a risipei sunt atinse, organizațiile sunt încurajate să-și seteze obiective noi, mai ambițioase;
- Reducerea costurilor – Reducerea risipei nu își arată doar beneficiile pentru mediu, ci conduce inclusiv la evitarea cheltuielilor legate de gestionarea deșeurilor.
ISO 14001 și limitarea pierderilor financiare pe termen lung
Certificarea ISO 14001 contribuie semnificativ la limitarea pierderilor financiare din cadrul unei organizații. ISO 14001 încurajează companiile să folosească resursele mai eficient – prin reducerea consumului de apă, energie și alte materiale.
Asigurându-se că operează în conformitate cu legislația de mediu locală și internațională, companiile pot evita inclusiv amenzile și alte sancțiuni financiare legate de scurgerile de substanțe chimice, poluarea și alte daune ecologice.
Focusul companiei pe managementul de mediu va stimula inovația, caracteristică ce duce la dezvoltarea de produse și servicii eco, ce pot genera noi surse de venit. Nu putem omite accesul pe piețe noi – certificarea ISO 14001 va îmbunătăți reputația companiei și îi va oferi accesul la noi clienți și piețe, în special în sectoare unde sustenabilitatea este valorizată.
Cum se obține certificarea ISO 14001:2015?
După cum ați văzut, certificarea ISO 14001 poate să aibă un impact pozitiv major asupra companiei dvs. Obținerea acestei certificări internaționale nu ajută doar la optimizarea proceselor interne ale firmei și la gestionarea mai bună a resurselor, ci și la îmbunătățirea generală a imaginii pe care o are pe piața internațională.
Dacă doriți să va certificați ISO 14001:2015, sunt câțiva pași care trebuie urmați cu atenție. Iată cerințele necesare pentru un SMM certificat ISO:
- punerea la punct a unei politici de mediu în care se regăsesc angajamentele luate de către organizația dvs.;
- numirea unei persoane sau a unei echipe responsabile cu buna coordonare a SMM-ului;
- identificarea relației și interacțiunii firmei cu mediul;
- identificarea impactului real și potențial pe care îl are firma asupra mediului;
- identificarea cerințelor ce trebuie îndeplinite pentru ca firma să se conformeze cu mediul;
- punctarea obiectivelor și a programelor pentru mediu;
- atenta monitorizare și cuantificare a progresului făcut în vederea atingerii țelurilor;
- revizuirea SMM-ului și a performanțelor de mediu;
- o îmbunătățire continuă a performanței de mediu a companiei.
Mai jos am adunat și pașii care trebuie făcuți în vederea obținerii certificării ISO 14001:
- punerea la punct și comunicarea unei politici de mediu pe care o va urma firma;
- revizuirea aspectelor ce țin de mediu;
- evaluarea cadrului legal ce ține de mediu și monitorizarea conformării la acesta;
- stabilirea obiectivelor pe care le are firma și dezvoltarea unui plan prin care se va ajunge la ele;
- identificarea nevoii personalului de a fi instruit pentru respectarea programului de mediu și implementarea strategiilor pentru a pune la dispoziție instructajul;
- revizuirea SMM-ului de către management, precum și a performanței de mediu a companiei.