Despre ISO 45001 – ce este și cum funcționează?
Certificările ISO sunt gândite pentru ca o companie să-și sporească eficiența proceselor interne și să se alinieze unor standarde de calitate recunoscute pe plan internațional. Certificările sunt de mai multe feluri, iar printre cele mai căutate se numără și acest certificat ISO 45001, care se referă la prevederile cu privire la sistemele de management al sănătății și siguranței la locul de muncă.
Ce înseamnă un certificat ISO 45001?
Un certificat ISO 45001 reprezintă standardul recunoscut internațional pentru sistemele de management al sănătății la locul de muncă. Acesta a fost dezvoltat în scopul de a încuraja siguranța la locul de muncă, prin crearea unui standard internațional ce oferă indicații pentru ca orice companie să poată implementa măsuri pentru un mediu de lucru mai sigur.
Standardul a fost dezvoltat de către organizații de comerț internațional și organisme de certificare și a fost gândit special pentru a fi compatibil cu ISO 9001 și ISO 14001 (cele mai cunoscute certificări ISO). În acest sens, companiile pot implementa cu ușurință cerințele ISO 45001, fără că acesta să interfereze în mod negativ cu restul sistemelor de management.
Standardul ISO 45001 se bazează pe OHSAS 18001, incluzând elemente adiționale acestuia. ISO 45001:2018 este activ din martie 2018, iar începând cu luna martie 2021, după o perioadă de tranziție de 3 ani, înlocuiește complet fostul OHSAS 18001.
Orice companie poate să obțină un certificat ISO 45001, standardul aducând numeroase beneficii în cadrul unei organizații. Indiferent de mărimea, domeniul sau sectorul de industrie în care activează o companie, standardul ISO 45001 asigură siguranța la locul de muncă pentru angajați. Cerințele standardului pot fi integrate cu ușurință în cadrul oricărei organizații ce dorește să creeze un mediu mai sigur pentru angajații săi și să prevină riscurile pentru accidente ce pot surveni în timpul desfășurării activității.
Cerințele impuse de un certificat ISO 45001 sunt create atât pentru protecția angajaților, cât și a clienților sau publicului în general. Firmele care aleg această certificare pot activa în orice domeniu, câteva exemple fiind sectorul de construcții, producție, servicii medicale ș.a.m.d.
Standardul pentru siguranță la locul de muncă vine în beneficiul imediat al companiilor ce au între 5 și 500 de angajați, datorită reducerii riscurilor de accidente. Mediul de lucru mai sigur nu este doar în avantajul individului, ci al întregii companii, prin eficientizarea proceselor de producție și bună administrare a resurselor. Mai mult, mai puține accidente înseamnă și mai puține costuri legate de servicii medicale, asigurare și, nu în ultimul rând, pierderea permanentă sau temporară a unui angajat.
Dacă doriți obținerea unui certificat ISO 45001:2018, iată câteva domenii-cheie abordate de către acesta:
- crearea unui plan prin care vor fi identificate pericolele prezente la locul de muncă, precum și evaluarea și controlul riscului;
- întocmirea programului de management ISO 45001;
- structura planului de management și responsabilitatea;
- instruirea, sensibilizarea și evaluarea competenței personalului;
- consultarea și comunicarea;
- controlul operațiilor din cadrul companiei;
- instruirea pentru cazurile de urgență și pentru măsurile ce trebuie adoptate în astfel de cazuri;
- monitorizarea și evaluarea competenței și performanței personalului, precum și îmbunătățirea constantă a acestor activități.
Avantajele aduse de certificarea ISO 45001:2018
La fel ca toate certificările ISO, și ISO 45001 poate aduce nenumărate avantaje organizațiilor care aleg să implementeze cerințele sale. Chiar dacă acesta este un standard dezvoltat în primul rand pentru asigurarea unui loc de muncă mai sigur, demersurile obținerii acestuia vor influența pozitiv toate procesele interne ale unei companii.
Primul și cel mai important motiv pentru integrarea certificării ISO 45001 în organizația dvs. este unul de natură morală. Orice angajat are dreptul la un mediu de lucru sigur, ce prezintă un risc cât mai scăzut de vătămare, îmbolnăvire sau deces.
Standardul pentru siguranță la locul de muncă aduce și avantaje de ordin economic. Diminuarea accidentelor și riscurilor de accidentare înseamnă și o diminuare a cheltuielilor pe tratamente medicale, amenzi, asigurări și, desigur, pierderea temporară sau permanentă a persoanelor afectate.
Certificarea ISO 45001 acoperă și factorul legal, întrucât orice companie este obligată prin lege să pună la dispoziție un mediu de lucru sigur și condiții de lucru optime pentru desfășurarea activității cu minimum de risc.
Mai jos am întocmit și o listă cu câteva avantaje pe care le poate aduce implementarea standardului ISO pentru siguranță la locul de muncă:
- asigurarea siguranței și sănătății angajaților la locul de muncă, dar și a clienților și a publicului, în general;
- minimizarea riscurilor producerii de accidente la locul de muncă, prin luarea unor măsuri proactive, nu reactive;
- implementarea unei conduite internaționale optime pentru managementul riscurilor la locul de muncă;
- optimizarea procesului prin care sunt investigate cauzele și circumstanțele în care a avut loc un accident;
- minimizarea producerii accidentelor la locul de muncă, prin minimizarea sau eliminarea completă a hazardelor prezente în mediul de lucru;
- o imagine generală și o credibilitate sporită a companiei, lucru care va atrage mai mulți clienți, parteneri, investitori și publicul la modul general;
- conștientizarea și alinierea cu cadrul legal privind siguranța la locul de muncă;
- o motivație crescută a angajaților, ca rezultat al unui mediu de lucru mult mai sigur, dar și datorită implicării lor directe în asigurarea acestei siguranțe;
- reducerea considerabilă a numărului de accidente produse la locul de muncă;
- reducerea costurilor de asigurare;
- siguranța juridică datorită respectării legilor legate de siguranță la locul de muncă;
- pierderi reduse de materiale și resurse;
- un timp de producție eficientizat, rezultat în urma minimizării riscurilor de accidentare ce pot întârzia sau opri procesele de producție.
Despre obținerea unui certificat ISO 45001
După ce am discutat despre ce reprezintă ISO 45001 și ce beneficii poate să aducă, trebuie să menționăm și pașii pe care trebuie să-i facă o organizație în vederea obținerii standardului. Iată care sunt aceștia:
- Obținerea suportului din partea managementului în vederea certificării ISO;
- Cunoașterea în detaliu a cadrului și a cerințelor legale;
- Punctarea razei de acțiune pe care operează standardul de sănătate și siguranță la locul de muncă pe care urmează să-l adopte organizația;
- Punctarea proceselor și procedurilor;
- Aplicarea proceselor și procedurilor impuse de standardul pentru siguranță la locul de muncă;
- Antrenarea angajaților și informarea lor despre noile procese și proceduri pentru crearea unui loc de muncă mai sigur;
- Optarea pentru o companie de certificare compatibilă cu propria companie;
- Punerea în practică a standardului de sănătate și siguranță la locul de muncă și păstrarea tuturor documentelor despre acesta în arhivă;
- Organizarea auditurilor interne pentru monitorizarea progresului;
- Revizuirea managementului;
- Adoptarea acțiunilor de corectare pentru zonele problematice;
- Programarea auditului pentru obținerea certificării ISO 45001.