Odată cu dezvoltarea mediului de business, companiile producătoare de bunuri de larg consum au devenit preocupate pentru sănătatea angajaților la locul de muncă. Practic, angajatorii sunt tot mai conștienți de importanța sănătății și securității în mediul de lucru, iar legislația reflectă întocmai această tendință.
Creșterea economică și succesul unei companii sunt adesea legate direct de productivitatea angajaților săi. Dincolo de beneficiile economice, protejarea sănătății angajaților este o responsabilitate morală a angajatorilor.
Ce obligații are angajatorul?
Indiferent de jurisdicție, există legi privind sănătatea și securitatea la locul de muncă care le impun angajatorilor mai multe obligații generale, printre care:
- Identificarea riscurilor: angajatorii trebuie să evalueze riscurile la care sunt expuși angajații și să ia măsuri pentru a le preveni sau diminua;
- Formare și informare: angajatorii au datoria de a-și instrui angajații cu privire la riscurile la care sunt expuși și să respecte întocmai măsurile de prevenție adoptate;
- Furnizarea de echipamente de protecție: cum riscurile nu pot fi complet eliminate, angajatorii trebuie să le ofere muncitorilor echipamente de protecție adecvate.
Totodată, trebuie adăugat faptul că există și industrii în care angajații au nevoie de măsuri speciale de protecție în timpul muncii. Aici sunt încadrate lucrul sau manipularea de substanțe periculoase (chimice) și lucrul la înălțime (în construcții sau în servicii de curățenie rezidențiale sau profesionale).
Alte elemente legate de sănătatea angajaților
Pe măsură ce multe joburi evoluează spre sarcini sedentare, în special la birouri, ergonomia devine esențială. Angajații care au un loc de muncă sedentar se confruntă, tot mai des cu dureri de spate, tulburări musculo-scheletice sau probleme de vedere. O bună soluție este reprezentată de investiția în mobilier de birou ergonomic, dar mai ales în încurajarea angajaților să facă pauze scurte și regulate pentru a se întinde sau a se deplasa.
Stresul de la locul de muncă cauzează și probleme mentale. Astfel, tot mai multe organizații recunosc impactul stresului și a problemelor de sănătate mintală asupra angajaților și a productivității zilnice. O bună strategie este implementarea unui program de lucru flexibil, dar și acces gratuit la servicii de consiliere.
Există și industrii cu un nivel ridicat de sunete sau vibrații, care pot cauza în rândul angajaților probleme auditive. În construcții sau în producție, angajatorii trebuie să le ofere muncitorilor echipamente pentru măsurarea zgomotului și vibrațiilor, dar și echipamente de protecție auditivă (căști sau dopuri de urechi adecvate).
Care sunt drepturile angajaților?
Indiferent de țară sau domeniu de activitate, angajații au dreptul:
- La un mediu de lucru sigur: angajatorii trebuie să asigure condiții de muncă care să nu pună în pericol sănătatea sau securitatea angajaților;
- La informații: angajații au dreptul să fie informați cu privire la riscurile la care sunt expuși și măsurile de protecție adoptate;
- La refuz: În anumite situații, angajații pot refuza să efectueze sarcini, dacă aceștia consideră că le este pusă în pericol sănătatea sau siguranța.
Reglementări și standarde prin care companiile le asigură angajaților siguranța la locul de muncă
Siguranța la locul de muncă este crucială pentru sănătatea și bunăstarea angajaților, dar și pentru productivitatea și eficiența generală a unei companii. Prin urmare, companiile trebuie să respecte reglementări și standarde care stabilesc cerințele minimale și procedurile pentru a asigura mediul de lucru sigur.
Iată câteva exemple:
Organizația Internațională a Muncii (OIM)
OIM a adoptat numeroase convenții și recomandări legate de sănătatea și securitatea în muncă, care servesc drept ghiduri pentru statele membre în elaborarea legislației naționale. Convenția privind securitatea și sănătatea în muncă, 1981 (Convenția nr. 155) este un exemplu în acest sens.
Certificarea ISO 45001 – Sisteme de management al sănătății și securității ocupaționale
Este un standard internațional care stabilește cerințele pentru un sistem de management al sănătății și securității ocupaționale (SSO), prin care se stabilește un cadru pe care organizațiile îl pot folosi pentru a reduce accidentele de muncă și bolile profesionale.
Directiva-cadru 89/391/CEE a Consiliului European
Această directivă europeană stabilește introducerea de măsuri pentru promovarea siguranței și sănătății la locul de muncă. Este completată de directive specifice pentru anumite sectoare, cum ar fi manipularea echipamentelor cu ecran de afișare sau expunerea la substanțe periculoase.
OSHA (Administrația pentru Securitate și Sănătate Ocupațională) în SUA
OSHA stabilește și aplică standarde care protejează angajații de riscurile potențial periculoase la locul de muncă. OSHA oferă formare, informații, asistență și resurse pentru angajatori și angajați.